Jump to content




Photo

TrackMate racing system problems


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Dallas Racer

Dallas Racer

    Posting Leader

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,218 posts
  • Joined: 03-November 07
  • Gender:Male
  • Location:Dallas, TX

Posted 13 March 2020 - 09:17 PM

I'm having some problems with a new install of TrackMate. Everything works perfect in practice mode. Laps and times are counted and remembered. But in race mode, the instant that the race starts. I get an error window that says the lap counter (a dead strip) in all 4 of my lanes has a problem and to check my settings. It's counting and timing laps during the heat, but when the next heat starts it erases all the laps and doesn't keep count of total laps. At the end of the race, all the times and laps are all blank. It's as if there hadn't been a race.
 
Plus the error window doesn't go away and blocks the screen. And the space bar doesn't pause the race. If you minimize the window, it knocks out the sound.
 
Anyone experienced this before?
 
TIA!

 


Phil Smith ® ©





#2 Ramcatlarry

Ramcatlarry

    Posting Leader

  • Subscriber
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,538 posts
  • Joined: 08-March 06
  • Gender:Male
  • Location:St Charles, IL 60174

Posted 14 March 2020 - 01:46 AM

Double check the lap counter polarity.  We had one harness where the color coding was mixed up....but may not be your fix.

 

Newest download?  Might be a bug....


Larry D. Kelley, MA
retired raceway owner... (for now)
race directing around Chicago-land

 

Diode/Omni repair specialist
USRA 2017 member #404
USSCA  member

Host 2006 ISRA/USA Nats
Great Lakes Slot Car Club member
60+ year pin Racing rail/slot cars in America


#3 NSwanberg

NSwanberg

    Checkered Flag in Hand

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,266 posts
  • Joined: 01-April 09
  • Gender:Male
  • Location:Canton, MI

Posted 14 March 2020 - 01:50 AM

Make sure you are not in sell time mode. I have found that can cause all sorts of gremlins during a race.


Remember the Steube bar! (ask Raisin)
SUPPORT YOUR LOCAL RACEWAY!!
"The denial of denial is the first sign of denial." Hank, from Corner Gas
Nelson Swanberg 5618

Peace be with all of us and good racing for the rest of us.
Have controller. Will travel. Slot Car Heaven


#4 dalek

dalek

    Race Leader

  • Subscriber
  • PipPipPipPipPip
  • 649 posts
  • Joined: 25-October 11
  • Gender:Male
  • Location:Central FL

Posted 14 March 2020 - 09:50 AM

Since it's working properly when practicing, I doubt that the deadstrip cable is the problem, but just FYI, if the deadstrip cable (the cable from the Trackmate box to the deadstrips) doesn't have a filter in it, then you probably need the one that Trackmate sells:  

http://www.trackmate...sor-cables.html

 



#5 jtipps

jtipps

    Rookie Keyboard Racer

  • Full Member
  • Pip
  • 36 posts
  • Joined: 16-March 10
  • Gender:Male
  • Location:Lakeside, CA

Posted 14 March 2020 - 12:42 PM

Did you try deleting and re-installing the program?


John Tipps

#6 Dallas Racer

Dallas Racer

    Posting Leader

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,218 posts
  • Joined: 03-November 07
  • Gender:Male
  • Location:Dallas, TX

Posted 14 March 2020 - 07:06 PM

Thanks for the responses!

 

I have the cable in the link.

 

I'll try all the suggestions and report back.


Phil Smith ® ©


#7 Dallas Racer

Dallas Racer

    Posting Leader

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,218 posts
  • Joined: 03-November 07
  • Gender:Male
  • Location:Dallas, TX

Posted 16 March 2020 - 02:35 PM

I swapped the polarity on one lane of the dead strip and that made it not work at all, so that was eliminated as a problem.

 

I uninstalled the program and downloaded the current version, which did seem to be an older version, so maybe I did unknowingly have a beta version. That solved the problems, but I didn't realize it at first. Having no experience with timing systems I made assumptions on how it would work. So I thought it was still broke.

 

It accurred to me to look check on youtube for instructional videos and I found a couple from TrackMate. I learned a few settings that are a bit hidden and how the software is suppose to function.

 

With a lot of poking around and testing of different features, I have it doing most of what I wanted, and I'm  finally ready for the grand kids to race. It falls a little short of what I expected but it will work!

 

Thanks for the help!

 

PS: I would like to try out Race Coordinator. So far I can't get it to recognize my dead strip and the power relay doesn't work in race mode. I haven't spent much time with it so I'm hopeful that I can get it sorted out.


Phil Smith ® ©


#8 Dallas Racer

Dallas Racer

    Posting Leader

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,218 posts
  • Joined: 03-November 07
  • Gender:Male
  • Location:Dallas, TX

Posted 17 March 2020 - 02:27 PM

Last night I got Race Coordinator working. I wanted to display current heat info as well as overall standings, as the race was running. TrakMate would do that, but not as well as Race Coordinator. This is what I came up with. It's good enough, but I was curious if there was a better way.

 

 

Attached Images

  • RaceCoordinator.jpg

Phil Smith ® ©


#9 dalek

dalek

    Race Leader

  • Subscriber
  • PipPipPipPipPip
  • 649 posts
  • Joined: 25-October 11
  • Gender:Male
  • Location:Central FL

Posted 18 March 2020 - 07:14 AM

Last night I got Race Coordinator working. I wanted to display current heat info as well as overall standings, as the race was running. TrakMate would do that, but not as well as Race Coordinator. This is what I came up with. It's good enough, but I was curious if there was a better way.

 

 

 

I just went to the Race Coordinator web site and looked at their screenshots.  They show various screen layouts that are available. 

 

If none of the available layouts gives you the info you want, then what info, exactly, do you want to see during a heat?

 

Such as, each driver's:

-- Lap count for the heat

-- Lap time each time the car crosses the lap counter

-- Best lap time for the heat

-- Total lap count for the race so far

-- What else?


  • Dallas Racer likes this

#10 Dallas Racer

Dallas Racer

    Posting Leader

  • Full Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,218 posts
  • Joined: 03-November 07
  • Gender:Male
  • Location:Dallas, TX

Posted 18 March 2020 - 03:42 PM

 

I just went to the Race Coordinator web site and looked at their screenshots.  They show various screen layouts that are available.

 

Dale, thanks! I'm glad I ask instead of just sticking with what I have. The very first photo on Race Coordinator's website is exactly what I was looking for. Duh! I don't know why I didn't think to check their website. Too obvious I guess. The header on the window on the right says "Leader Board". That should be easy enough to find.

 

rr_anim.gif


  • dalek likes this

Phil Smith ® ©






Electric Dreams Online Shop